Du har tappat anslutningen till internet
Du kan just nu inte genomföra några bud eller andra handlingar på hemsidan.
Torka som ledde till en dålig första skörd och nu åkrar som står under vatten på grund av ihållande regn och därför inte kan brukas – detta är verkligheten just nu för många av Sveriges lantbrukare.
En sen vår följt av extremt torrt väder och därefter kraftiga skyfall har lett till att läget just nu är tufft för svenska bönder. Det extrema vädret de senaste månaderna har bland annat satt sina spår i landets östra delar. Karin Oscarsson är sakkunnig inom vatten, miljö och växtodling i LRF Öst och hon förklarar att många medlemmar just nu är oroliga.
- Först kom oron i samband med torkan och bristen på regn. En vinter som dröjde sig kvar följdes av en extremt torr vår med väldigt lite regn som föll i maj. Detta gav en dålig första skörd av grovfoder, all tillväxt på gräset stannade upp, säger Karin Oscarsson.
Torr inledning
Den torra och varma sommaren 2018 fick också stora konsekvenser på många håll, men att dra lärdom och försöka förbereda sig på den här typen av extremväder är inte lätt. Många lantbrukare saknade marginalerna för att kunna hantera den här sommarens torka.
- Det har bara hunnit gå fyra år och det är inte tillräckligt med tid för att man ska ha hunnit repa sig helt. Mångmiljonbelopp krävs, även med de bidrag som finns att få, för den som skulle vilja investera i bevattningsdammar så väldigt få har den möjligheten. En lägre vallskörd än normalt, klenare bestånd av spannmål och svag tillväxt på betena är nu därför resultatet av torkan i början av sommaren på flera håll, säger Karin Oscarsson.
En stor mängd lantbrukare tvingas nu räkna med upp mot 20 procent sämre spannmålsskördar än väntat på grund av torkan.
- Många tappade en och en halv skörd i juli, eftersom det var klen första skörd och inte blev någon återväxt av andra skörd förrän regnet kom, säger Karin.
Regnet som följde
Under juli föll sedan efterlängtat regn, men det tog inte bort effekterna av torkan, och dessutom ställde de enorma mängder vatten som kom på kort tid till det ytterligare. Stora delar av region öst där Karin arbetar, det vill säga Östergötland, Örebro, Gotland och Sörmland, är drabbat, men även ner längs med östkusten och i Skåne har regnet fått konsekvenser.
- Det ihållande regnet har lett till svårigheter att bruka åkrarna. En del har kunnat komma ut och tröska mellan skurarna, men på många håll är det för blött. Vi kan även se att det har börjat fältgro, gröna groddar växer ur den mogna sädens ax, vilket ger en skörd av spannmål av låg kvalitet som man inte kan baka med, förklarar Karin Oscarsson.
Hästägare kan få svårt att hitta foder till sina djur under kommande år.
Risk för foderbrist
Torkan såväl som det kraftiga regnet kommer att fortsätta få konsekvenser. Halmen blir av dålig kvalitet eftersom det inte torkar upp, vilket gjort att det bland annat i Östergötland nu råder stor brist på halm. Foder som skulle ha använts till utfodring under kommande vinter nallas det av redan nu, och många kan därför behöva titta på nya lösningar för att få tag i tillräckligt med foder.
- Grisbönder som strör ut halmen och hästägare som behöver den som foder kommer behöva hitta nya sätt att få tag i den mängd som krävs, förklarar Karin.
De som tidigare vänt sig till lantbrukare som försett dem med hö, kommer behöva se sig om på marknaden efter andra alternativ.
- Det finns risk för att det uppstår brist på framförallt hö/hösilage 2024, på grund av låga skördar under försommaren i kombination med att detta nu är svårt att få tillräckligt torrt på hösten. Jag vet att flera djurägare har börjat leta nya vägar för att få tag i foder, där auktion är en av dem, säger Karin Oscarsson.
,,
Djurägare har börjat leta nya vägar för att få tag i foder, där auktion är en av dem
Bevaka auktioner
Som Karin är inne på så har vi sett en ökad efterfrågan på hösilage på blinto.se. Vi har många kunder inom lantbruk, som både köper och säljer på vår sida, och vid den här typen av väderpåverkan så märks det på slutpriserna och antalet budgivare i auktioner av exempelvis foder.
- Det tillhör inte vårt standardutbud men det förekommer auktioner med ensilage med jämna mellanrum och då kan vi under perioder då extremväder ägt rum se hur efterfrågan peakar och priserna snabbt stiger. I de fall vi har auktioner med ensilage är vi noga med att det är kvalitetstestat, så att man vet vad man köper, säger Blintos försäljningschef Andreas Björck.
Mycket kan påverka marknaden och vi kan inte heller veta tillgången på foder på vår sida kommande år. Om du har ett konto hos oss kan du välja att skapa en bevakning på exempelvis hösilage, så riskerar du aldrig att missa en auktion när den läggs upp. Om du saknar inloggning skapar du enkelt ett konto här.
Skapa ett kostnadsfritt konto
På mindre än fem minuter kan du registrera dig och vara igång med budgivning. Med ett konto hos oss kan du dessutom spara dina favoritobjekt, bevaka auktioner och mycket annat. Vad väntar du på?